skip to Main Content

Besøg i Grönska Terapihave på Fyn

En skøn septemberdag, fik jeg mulighed for at besøge Grönska Terapiahave, som haveterapeut og designer Mia Ebsen har etableret og driver ved Ringe på Midtfyn.

 

Velkommen til Grönska
Velkommen til Grönska

Haven ligger ved en tidligere højskole i forbindelse med noget der engang var en lærerbolig. Området ligger hen som noget der på en gang minder både om en park og en skov. Der er utroligt fredfyldt, og alligevel fornemmer man, at det er et lille samfund, hvor der bor mennesker i de forskellige huse rundt omkring en større gård. Adgang til haven foregår via en græsklædt vej igennem et skovstykke. Bilen må man lade stå lidt væk. Et lille lys i en lygte, byder velkommen. Når man når frem til haven, er man ikke i tvivl, et skilt viser vej og lige indenfor, står der en liggestol omkranset af en brændestak med halmballe som fodstøtte. Her må der slappes af og sanses.

Haven bygger på Alnarp metoden, som der forskes i på KU i forbindelse med Ulrikka Stigsdottirs arbejde med terapihaven Nacadia i Aboretet ved Hørsholm. Mia Ebsen er blandt andet uddannet fra Alnarp i Sverige.

Mia Ebsen
Mia Ebsen

Mia Ebsen demonstrerer med haven i Ringe, hvordan man med ret enkle midler, kan skabe en virkningsfuld ramme for arbejdet med recovery for personer, der er svært ramt af f.eks. stress.

Grönska terapihave rammer fint aktiviteterne ind, fordi landskabet er en lille kulturhistorisk ø med gamle træer og en lille sø, omgivet af marker med frodig landbrugsjord. Det er derfor muligt, at finde ro under et gammelt egetræ, når man har brug for det, eller man kan betragte horisonten fra skovbrynet over markerne, når det er det, der er behovet.

Når stress bliver til sygdom, er det meget alvorligt. Borgerne der bliver henvist til haveterapi, kan være så invaliderede, at de stort set ikke er i stand til at foretage sig noget som helst.

Plads til ro og fordybelse
Plads til ro og fordybelse

Udgangspunktet er således, at der tilbydes en ramme, som man kan komme sig i, uden at der er noget pres for at præstere.

Alligevel er der en vis struktur i dagen og en række tilbud. Borgerne mødes i drivhuset eller om bålet, når de møder om morgenen og dagen veksler imellem mindfullness, haveterapi med afslapning på yndlingssteder, kunstterapi og mindre praktiske opgaver. Altid præsenteret som muligheder, aldrig som krav.

Haven skal stimulere i sig selv, igennem ude liv, frisk luft, bevægelse, sansning, symboler og rum for refleksion.

Der er slet ingen tvivl om, at Mia´s have er en glimrende repræsentant for et arbejde, der med de rette kompetencer, snildt kan lade sig gøre i de fleste kommuner landet over. Med forholdsvis begrænsede ressourcer kan der løses en presserende opgave med recovery metoder for personer på sygedagpenge, grundet stress, angst og f.eks. PTSD.  Evt kunne det kombineres med terapi med dyr, kunstterapi, støttet beskæftigelse for særlige grupper, demenspleje og ressourceforløb for kontanthjælpsmodtagere. Mulighederne er mange.

En kort uddybende beskrivelse om haveterapi af Ulrikke Stigsdotter og Patrik Grahn findes her: What_makes_a_garden_a_healing_garden_Stigsdotter_U__Grahn_P

Link til Grönska terapihave finder du her: http://www.gronska.dk/gronskaterapihave.ph

Dette indlæg har 0 kommetarer.

Skriv et svar

Back To Top