skip to Main Content

Med Grøn Omsorg i Norge

Norge har In På Tunet programmet, som understøttes af forskning. Derfor er Norge på mange måder førende i verden, når det gælder implementering af Green / Care Grøn Omsorg. Efter at Peter Qvortrup Geisling fra DR1 besøgte Dalene Gård og lavede en reportage derfra for et års tid siden, så har det været et stort ønske for Vejle kommune at stifte nærmere bekendtskab med den unikke samarbejdsmodel, som foregård særligt imellem Dalene Gård og Tvedestrand Kommune. Sammen arrangerede vi et besøg der. Det blev til stor inspiration. Vores kontakter var Lisbeth Kismul fra Fylkesmannen, som blandt andet står for certificering og Unni Nilsen afdelingsleder i Tvedestrand Kommune og en af kommunens medarbejdere på gården.

Vi ankom en solskinsdag i maj, hvor der netop var født en masse lam. Bonden Trygve havde været fødselshjælper i døgndrift op til vores besøg, men det mærkedede vi ikke meget til. Han virkede til at have en god og solid ro og masser af overskud til besøg og deling af erfaringer og glæde ved arbejdet.

Bonden Trygve og hele holdet fra Danmark.

Forinden havde vi holdt et møde på Tvedestrand kommune, hvor vi blev indført i samarbejdsmodellen og vilkårende for en kommune, som var ganske lille efter danske forhold og samtidig havde forholdsvis store udfordringer med socialt udsatte familier og et gennemsnitligt lavt uddannelsesniveau.

Samarbejdsaftalen indebærer at Kommunen lejer sig ind på gården for 2 år ad gangen, hvor ordningen efter loven skal udbud.  Bonden er ansat af kommunen til være vært på hans egen gård og kommunens ansatte er med på gården for at stå for det socialpædagogiske indhold og de opfølgninger og den dialog, der skal være med øvrige myndigheder.

Målgruppen er alle som i kommunen har behov og som kan profitere af et ophold. Det vil sige, at der kommer skolebørn med særlige psykiske, sociale eller læringsmæssige udfordringer, der kommer unge, som ikke kan finde ind i arbejde eller uddannelse og der kommer voksne med demens, psykiske sygdomme, stress lidelser, udviklingshæmning etc. Det er en udfordring at blande så mange forskellige målgrupper, men vi kunne ved selvsyn iagttage, at det fungerede rigtigt fint. Der var skabt et miljø hvor de forskellige brugere rummer hinanden, hjælper hinanden og trives med hinanden. Trods trange økonomiske forhold i kommunen, ser det ud til at at de fine resultater som de opnår, gør at netop dette tilbud på Dalene gård kan få lov til at leve mange år endnu.

Frokost shelter. At dele et måltid indgår som en vigtig del.
Alle er med og støtter hinanden på tværs af målgrupper.
Bonden Trygve og Jens-Emil fra Vejle kommune.
Hver morgen fordeles dagens opgaver i fælleshuset.

 

 

Dette indlæg har 0 kommetarer.

Skriv et svar

Back To Top