skip to Main Content

Dyre assisteret terapi i Østrig – ÖKL – Tiergestützte Intervention am Bauernhof.

img_0095Begreber som Greencare, dyre assisteret terapi og skolelandbrug er helt integreret i de Østrigske landdistrikter.

Jeg har brugt min efterårsferie på at besøge Silke Scholl, fra det Østrigske center for udvikling af landdistrikter og landbrugsteknik, ÖKL.

Ud over at jeg fik en gennemgang af hele deres indsats for udvikling af metoder, certificering, uddannelsesprogram og organisering, fik jeg også lejlighed til at følge Silke Scholl ud på landet til gården Dreierhoff for at besøge Eva Heiret, hendes landbrug og familie.

Silke og Eva skulle forberede et master kursus i Green Care, hvor dyre assisteret terapi indgår. Jeg fik fornøjelsen af at følge deres forberedelser.

Efter en grundig samtale om, hvad gården kunne byde på, status på dyrene og hvordan det bedst muligt kunne lægges tilrette for de studerende, så gik vi ud og øvede i praksis.

Det blev til interessante øvelser med f.eks. klikker træning af høns og føring af får med kropssprog, samt lidt hygge med et par særdeles sociale smågrise.

Eva og Silke drøfter program for masterkursus.
Eva og Silke drøfter program for masterkursus.

Dreierhof er et virkeligt multifunktionelt landbrug, der ud over at være professionelt drevet mark og skovbrug er certificeret GreenCare landbrug og tilbyder naturvejledning, dyreassisteret terapi samt beskyttet beskæftigelse for udviklingshæmmede via organisationen Jugend am werk, hvor der er indrette et bageri på gården, der forarbejder gårdens korn til brød, som sælges i Wien.

For at opnår certificering af en gård til de forskellige dele af det sociale arbejde, så skal medarbejderne på stedet uddannes. Det sker for det terapeutiske arbejdes vedkommende med kurser under TGI samt nu også en samlet master i Green Care som en mulighed.

Dreierhof og Eva indgår i dette uddannelsesprogram som vært og praksis model.

Eva øver klikker træning med høne.
Silke øver klikker træning med høne.
Her må Eva agere "klient".
Her må Eva agere “klient”.

Idéen med klikkertræning af høns, er at gøre dem istand til at indgå i et program med f.eks. fysioterapeuter, der bruger dyrene som motivation for bevægelse i arbejdet med spastiske børn. Målet med denne øvelse, er at få hønen til af egen drift, at sætte sig på skødet af klienten. Silke har monteret en klikker på et lille dørslag til foder, hvorpå der er monteret en papskive med et lille hul, som hønen akkurat kan snuppe lidt foder fra, efter et klik. Den bliver belønnet hver gang den bevæger sig som ønsket efter et klik. Det kræver stor tålmod, men høner er lærevillige individer.

Føring af får med brug af kropssprog og belønning med strigle
Føring af får med brug af kropssprog og belønning med strigle

Det næste punkt på programmet var arbejdet med fårene. Eva og Dreierhof har en besætning af får, der udelukkende anvendes terapeutisk. Hannerne er kastrererede individer. Alle dyrene er rolige, tillidsfulde og vænnet til kontakt med mennesker. Der er godt 15 dyr i flokken, der er en solid lokal landrace.

Øvelsen går ud på, at lære fåret (og den studerende) at følge klienten, når denne vil føre fåret. Det er en øvelse i at opnå kontakt og anvende kropssprog. Fåret belønnes med korte strøg med en strigle på hals og bryst og det føres i løs line. De dygtigste i dette arbejde kan lede en hel flok får med ganske sagte lyde og enkle bevægelser. Her er fåret i line, men der lægges vægt på aldrig at lægge pres på linen.

En anden øvelse går ud på at bygge et skærmet sted, en omhyldning af forskellige materialer, hvor klienten kan sidde fredeligt og beskyttet med fåret. Opgaven er naturligvis at få fåret med på legen, hvilket i dette tilfælde slet ikke er så svært. Man kan ikke undgå at blive imponeret over dyrenes evner og sind i en sådan sammenhæng. Dyrene er endvidere opmærksomme, varme og rare at røre ved og indbyder derved til kontakten.

ÖKL ved Silke Scholl har gjort et  stort arbejde for at samle udvikle arbejdet med terapeutisk landbrug i Østrig. Et arbejde der på mange måder er enestående i verden. Sidste skud på stammen i arbejdet med certificering er en detaljerede beskrivelser for hver enkel races håndtering, træning og pasning og vilkår for certificering. Første skrift handler om får og er en detaljeret affære på 27 sider. En  hjælp til at højne både viden og kvalitet i arbejdet.

Links: img_0051

http://www.oekl-tgi.at/

http://dreierhof-tier-mensch-natur.weebly.com/

http://www.jaw.at/




Dette indlæg har 0 kommetarer.

Skriv et svar

Back To Top